REDAM PAMANTULUI CE I-AM LUAT!

    12 aprilie 2008

    Sambata, 12 aprilie 2008, in comuna Asau, judetul Bacau, a avut loc o ampla actiune de impadurire la parcela 26 paraul Soci, organizata de Asociatia Bradul Asau, Directia Silvica Bacau- Ocolul Silvic Comanesti, Scoala Asau si Scoala Bartea si la care au participat circa 50 de persoane.

    800 de puieti de molid au fost plantati in cateva ore de cei 30 de elevi si cei 10 membri ai Asociatiei Bradul Asau, liceeni din comuna noastra, alaturi de care au fost si doi profesori de la Scoala Asau si cate unul de la scolile Bartea si Agastin.

    La invitatia adresata autoritatilor locale si consilierilor asauani, doi consilieri Ionut Gherasim si Sanica Timus au venit de dimineata la scoala. Ionul Gherasim, viceprimarul Constantin Radulescu si patru angajati ai primariei s-au alaturat grupului.

    Deplasarea catre locul de impadurit si inapoi, a fost realizata datorita domnului Nelutu Chirilus, patronul firmei Bradatel SRL, caruia organizatorii ii multumesc pentru sprijin.

    Asistenta tehnica a fost asigurata de padurarul Marin Botezatu care i-a invatat pe tineri cum se planteaza puietii si a supravegheat lucrarile pentru a fi facute calitativ. “Sunt multumit de ceea ce s-a facut azi aici si vom mai colabora pe viitor pentru ca astfel de actiuni sunt de mare importanta” a declarat domnul Botezatu la finalul evenimentului. Puietii de molid au fost pusi la dispozitie gratuit, de catre Directia Silvica Bacau.

    “Cred ca sunt ani de zile de cand nu s-a mai facut asa ceva in comuna noastra si multumim Asociatiei Bradul Asau ca ne-a convocat la o astfel de actiune”, a afirmat si viceprimarul Radulescu, care a mai adaugat ca cei cativa salariati ai primariei prezenti la actiune au venit la chemarea primarului Stefan Potoroaca si a lasat sa se inteleaga ca implicarea ar fi fost mult mai mare daca stia din timp despre actiune.

    “Eu stiam de o saptamana si chiar ma intreb de ce ceilalti consilieri nu au dat curs invitatiei”...a comentat domnul Ionut Gherasim. Raspunsul poate fi chiar in ceea ce a spus domnul profesor Ionut Corban “am venit aici pentru ca asa am simtit ca trebuie sa fac”.

    “Din pacate, nu au simtit la fel si cetatenii ceilalti, pentru ca, desi in comuna au fost lipite mai multe afise numarul adultilor veniti la impadurire a fost mic. De fapt in Asau, si nu numai, se uita ca de acolo de unde iei trebuie sa mai si pui, si ca padurea nu poate fi exploatata ani de-a randul, pana la ras, fara ca sa exista grave consecinte pentru mediu. Macar tinerii care au fost astazi aici au aflat cat trebuie ca o padure sa se ridice din nou si care este “factura” pe care o platim noi daca se creaza dezechilibre de ecosisitem” –a afirmat domnul Dan Tatavu, presedintele Asociatiei Bradul Asau.

    Foto

    :

     

    detalii in nr 8 al Gazetei de Asau

     

    CAMPANIE DE EDUCATIE PRIVIND BTS SI LEGISLATIE PENTRU MINORI

    7 martie 2008

    Pornind de la un fapt petrecut in comuna, cand o minora a intretinut relatii sexuale neprotejate cu mai multi tineri, Asociatia Bradul Asau a considerat ca este necesara aducerea unui plus de informatie tinerilor si parintilor lor, astfel incat sa fie cunoscute riscurile la care acestia se expun cand incep viata intima sau cand au relatii intamplatoare.  

    Astfel  in urma unui parteneriat intre Asociatia Bradul  Asau, Fundatia Alaturi de Voi Romania, Inspectoratul de Politie al Judetului Bacau,  Scoala Asau  si  Scoala Bartea, au fost realizate 4 campanii de informare privind bolile cu transmitere sexuala, aspecte legale privind  minorul si modalitati de relationare  copii/ parinti in  discutia   despre  viata intima a tinerilor.

    Au beneficiat de aceste campanii 150 de elevi din clasele 6-8 de la Scoala Agastin, Bartea, Asau si 30 de parintii si cadre didactice. 

    Sponsorul actiunii a fost doamna Rodica Ferchiu.

    Pentru cei care doresc sa aprofundeze informatia va indicam site-ul www.alaturidevoi.ro sau www.hivsida.ro .

     

    Foto:

     

    detalii in nr 7 al Gazetei de Asau

         

        ARHIVA

                  

      FESTIVALUL DE DATINI SI OBICEIURI "MOSTENITE DIN STRAMOSI"

               S-a desfasurat in 16 decembrie 2007 pe stadionul din Asau, in parteneriat cu Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Bacau, Consiliul Local Asau, Studioul Regional Radio Iasi si Trustul media Desteptarea Bacau.

               Sponsorii festivalului au fost: Ilie Spiridon ( SC Aspirex SRL), Viorel Miron ( primaria Comanesti), SC. Agricola International SA, Dorel Tutu (SC Tutu Company), Rodica si Ion Ferchiu (Asociatia Valea Asaului), Nelutu Chirilus (SC Bradatel SRL), Gica Baciu ( Omega Tehnoton SA), Claudiu Mazilu (SC Acvila SRL) si Petru Cimpoesu, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bacau.

               Festivalul a fost deschis, la ora 10.00, cu parada mastilor si a continuat cu spectacolul de datini si obiceiuri de iarna, la care au participat ansambluri din cinci judete ale tarii - Ansamblul Dorna Dorului -Vatra Dornei, Suceava, Ansamblul Plaiuri Somesene - Feldru, Bistrita Nasaud, Ansamblul Viseul - Viseul de Sus, Maramures, interpreta Ana ariei Ababei (12 ani) Iasi, Ursii din Dofteana, Ansamblul Bradul Asau si Ursii din Asau, Bacau.

             Organizatorii multumesc cetatenilor din Asau pentru sprijin si implicare: Sorin si Mioara Ferchiu si Ileana Hanganu - care au pregatit masa pentru 380 de persoane, Dorel si Anisoara Ghenadie, care si-au pus hanul la dispozitie pentru oaspeti, asauanilor care au cazat copiii din Maramures. Trofeele au fost realizate de Teo Doaga, Nelu si Ionut Voaides (Mos Craciun), iar pomul de Craciun a fost impodobit de tinerii de la formatia de ursi. De asemenea, apreciem implicarea lui Marian Potoroaca, Danut si Marilena Dogaru, Viorel Tudurache din Larga, Ciprian Merlusca, Ionel Luca si Madalin Murariu, a membrilor Ansamblului Bradul Asau care au fost artisti si gazde bune si a Ursilor din Asau care au raspuns la toate solicitarile.

      Foto:

    i

     

                                        

        Scrisoare deschisa

      Am reusit aceasta actiune pentru ca in jurul meu s-au adunat oameni sufletisti, oameni pe care te poti baza oricand, oameni care chiar daca nu lucrasera niciodata impreuna, au devenit o echipa. Ma refer la Ilie Spiridon, Toma Paraschiv, Lenuta si Fanica Murariu, Daniel si Marilena Nicodim, Marina Adam, care a prezentat spectacolul si Mihaela Munteanu. Langa ei au fost altii care nu au iesit pe scena, pe care poate am uitat sa-i mentionam, dar carora le suntem foarte recunoscatori- un primar care a dat bani din bugetul comunei sau orasului lui pentru ca o formatie sa poata veni la Asau - cum este cel de la Vatra Dornei - Constantin Hutanu si cel de la Feldru - Stefan Sangeorzan, sau un om care a a facut legatura peste munti si ne-a incurajat -Ioan Chilat din Vatra Dornei, un consilier judetean care a raspuns unei invitatii - Ion Chiriac sau doi patroni de firma- Grafitinvest care au uitat pentru o clipa de entuziasm, ca vor sa castige si au muncit pe putini bani pentru a ne oferi materialele promotionale - Otilia si Cristian Lupu, Jandarmii care au inghetat si s-au bucurat deopotriva cu organizatorii pentru reusita evenimentului... Si sigur, lista e mai lunga, i se adauga si jurnalistii de la Radio Iasi, Ziarul de Bacau, Realitatea TV, ProTV, Desteptarea, care nu s-au speriat de zapada si au venit la Asau pentru a povesti despre activitatea noastra... Tuturor le multumesc pentru ca au visat cu mine si le doresc un an nou cu bucurii si belsug. La multi ani!

      Dan Tatavu, presedinte al Asociatiei Bradul Asau

                                                                                

    ZIUA COMUNEI ASAU

                                     A fost votata de consilierii locali in sedinta festiva motivat de atestarea documentara a localitatii Asau, prima data in 1442.

                                     16 decembrie ramane ZIUA COMUNEI ASAU si suntem mandri ca avem si noi, asauanii o zi a comunei.

    detalii in nr 4 al Gazetei de Asau

    27 mai 2007

         Manifestare culturala ( spectacol ) care a avut loc cu ocazia Hramului Bisericii din satul Asau

         Locul desfasurarii:  stadionul din satul Asau.

         Participanti : Ansamblul Bradul Asau, Ansamblul Ca La Noi – Bacau,   Georgel Cojocarescu,  Maria Salaru ;

         Impact: aproximativ 400 de persoane ca spectatori.

                                                                                   alte detalii in Nr.1 al Gazetei de Asau

     

                  29 iulie 2007

                Aniversarea a 60 de ani de la infiintarea Scolii Paltinis si Hora Satului  Paltinis- prima  editie-  dublu eveniment cultural in satul Paltinis, Asau.

                Locul desfasurarii: Scoala Paltinis si gradina unui gospodar din sat.

      Participanti: Ansamblul Bradul-Asau, Ansamblul Trandafirii lui Roznovanu- Neamt, Ansamblul Ca La Noi-Bacau, Ana-Maria Ababei-Iasi, Maria Salaru- Bacau

      Impact: peste 200 de persoane au fost la Scoala Paltinis unde in cadrul   festivitatii respective, domnul Dan Tatavu a inmanat o placheta aniversara.  

                  peste 800 de persoane au participat la Hora Satului la care s-au inmanat  Diplome de participare si Diplome pentru gospodinele satului care au pregatit masa   festiva.

      La ambele evenimente partener media a fost Studioul Regional Radio Iasi si au fost  prezenti jurnalisti de la  TVR Iasi, Revista Privirea si Ziarul de Bacau.

      Organizatorii au emis comunicate de presa inainte si dupa eveniment si informatiile  au fost preluate in presa scrisa ( 6 articole), presa on line, radio - 1 stire, 3 relatari, o   emisiune radio de 2 ore, la tv - emisiune de 15  minute transmisa pe TVR 2.

           

          Foto eveniment:       detalii in Nr.1 al Gazetei de Asau

             

             

                   

     

     

     

                             22 iulie 2007 - 26 august 2007 ( doua meciuri saptamanal)

                 Eveniment: Campionatul Intersatesc de Fotbal Asau

                 Locul desfasurarii: stadionul Comanesti

                 Participanti: 78 de jucatori, sute de spectatori

                 Impact: este o activitate dorita de mult timp in comuna, la finalul careia s-au inmanat medalii  pentru locurile 1,2,3, o cupa pentru echipa castigatoare si diplome de participare pentru echipe si jucatori.

                 Mediatizare: mentionarea activitatii in cadrul emisiunii din 5 august 2007 de la Radio Iasi - "Satul  romanesc,  sat european" si un articol in Ziarul de Bacau.

              Foto: detalii in Nr.1 al Gazetei de Asau